Hekime Yönelik Şiddet Durmuyor

13 Tem 2012

10 Temmuz 2012

7 Temmuz Cumartesi günü saat 17:00 sularında Van-Erciş Devlet Hastanesi acil servisinde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Kaplan hasta yakınları tarafından dövülmülmesi üzerine Türk Tabipleri Birliği ve Van – Hakkari Tabip Odası ortak basın açıklaması yaptı.

 

10/07/2012

BASIN AÇIKLAMASI

Hekime Yönelik Şiddet Durmuyor

Gün geçmiyor ki ülkemizin bir köşesinde bir hekime, bir sağlık çalışanına saldırı olmasın. Onca uyarımıza rağmen, hatta çok yakında bir meslektaşımızı, sevgili Ersin Arslan’ı kaybetmemize rağmen şiddetin önüne geçilmiyor-geçilemiyor. Canımız yanmaya devam ediyor, kanımız akmaya devam ediyor. Belki inanılması zor ama var gücümüzle hastalarımıza hizmet etmeye çalışırken, onları hayatta tutmaya, yaşamlarını güzelleştirmeye çalışırken hastane köşelerinde, hastane otoparklarında, aile sağlığı merkezlerinde dayak yemeye devam ediyoruz!

7 Temmuz Cumartesi günü saat 17:00 sularında Van-Erciş Devlet Hastanesi acil servisinde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdullah Kaplan hasta yakınları tarafından tekme-tokat dövülmüştür. Üstelik tatil günü, orada başka bir nedenle bulunurken, görevi başında değilken, mesleğinin gereğini, hekimliğinin gereğini yaparken, yardımcı olmaya çalıştığı hastanın yakınları tarafından dövülmüştür. Meslektaşımız hayati tehlikeyi atlatmıştır, halen Van’da beyin cerrahi kliniğinde izlenmektedir. Saldırgan ise gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştır.

Dr. Abdullah Kaplan üst düzey mesleki bilgisinin yanında iyi hekimlik değerlerine bağlılığı ile de tanınan genç bir meslektaşımızdır. Erciş’deki tek kardiyoloji uzmanıdır. Kendisi hasta yakınları tarafından dövüldüğü için şu anda Erciş’de kalp hastalarına bakacak uzman kalmamıştır! Tüm hastalar 3 gündür Van’a sevk edilmektedir! Neresinden baksanız bir utanç ve acı tablosuyla karşı karşıya olduğumuz ortadadır. Yaşananları bizim açımızdan daha da sevimsiz hale getiren ise olay anında hastanede bulunan, olup bitene tanıklık eden ve hatta o gün nöbetçi olan Cumhuriyet Savcısı’nın en hafif deyimiyle “duyarsız” kaldığı iddiasıdır.

Acımızı bir miktar hafifleten ise gerek Van Valisi ve Erciş Kaymakamı, gerek Erciş Başsavcısı ve gerekse Emniyet Müdürü’nün olayı kınadıklarını ve sonuna kadar takipçisi olduklarını belirtmiş olmalarıdır. Erciş Başsavcısı soruşturmayı bizzat yürüteceğini ifade etmiştir.

Tekrar ifade etmek istiyoruz: Hekime ve sağlık çalışanına yönelik şiddet tehlikeli boyutlardadır. Ölümle ve sakatlıkla sonuçlanan saldırılar olmuştur, ne yazık ki bundan sonra da olması çok muhtemeldir. Sağlık Bakanlığı ve yetkililerin tabloyu doğru olarak gördüğü şüphelidir. Tüm toplumu saran şiddet sarmalı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık ortamının da yapısal bir sorunu haline gelmiştir. Siyasilerin, idarecilerin üslubu, yanlış sağlık politikaları her gün hekimi ve sağlık çalışanını hedef haline getirmektedir.

Yetkililere sesleniyoruz:

Daha ciddi olmaya ihtiyaç vardır.

Daha samimi olmaya ihtiyaç vardır.

Hekime ve sağlık çalışanına yönelik her türlü şiddete karşı kararlılıkla mücadele edilmelidir.

Yurttaşlarımıza sesleniyoruz:

Sağlık sorunlarınızı şiddetle çözemezsiniz.

Sağlık hizmeti alırken yaşadığınız sorunların asıl kaynağı size hizmet vermeye çalışan hekim ve sağlık çalışanı değil uygulanan sağlık politikalarıdır.

Hekim ve sağlık çalışanı sizin düşmanınız değil, en zor anınızda sığınmak zorunda kaldığınız can dostlarınızdır.

Olay anından itibaren Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Van-Hakkari Tabip Odası yetkilileri sürecin yakın takipçisi olmuşlardır ve Dr. Abdullah Kaplan’a şiddet uygulayanlar hak ettikleri cezaya çarptırılıncaya kadar da takipçisidirler.

Dr. Abdullah Kaplan Türkiye’deki tüm hekimlerin onurudur!

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi

Van-Hakkari Tabip Odası



Bugün 0 kez görütülendi. Toplam 88 kez görüntülendi

Yorumlara kapalı.