TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol toplantısı yapıldı

13 Tem 2015

10 Temmuz 2015

TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol toplantısı 5 Temmuz 2015 Pazar günü TTB’de gerçekleştirildi. Toplantıda alınan kararlar aşağıdadır:

 

5 TEMMUZ İSİYH KOL TOPLANTI TUTANAK/KARARLAR

Toplantıya 15 ilden katılım vardı: Ankara, Bursa, Kocaeli, Adana, Tekirdağ, Batman, Antalya, Diyarbakır, Zonguldak, Çanakkale, Gaziantep, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Manisa’dan ve TTB Merkez Konseyi’nden toplam 21 temsilci katıldı.

Gündemde yer alan;

  • Yürütmenin bilgilendirmesi,
  • Hukuk bürosu bilgilendirme, mevzuattaki yenilikler,
  • İllerden bilgi paylaşımı,
  • Çalışma program taslağının görüşülmesi,
  • Eğitimler konusunda atılan/atılacak adımlar

başlıkları sırasıyla görüşüldü.

İlk olarak Kol Yürütme’si 2015 yılında yapılan çalışmalar, yürütme toplantıları, katılınan toplantı ve etkinlikler, alınan kararlar konusunda heyeti bilgilendirdi.

Daha sonra TTB Hukuk Bürosu’ndan Av. Mustafa Güler, Danıştay Dava Daireleri Kurulu’nun aldığı son karar hakkında bilgilendirme yaptı. Bu kararla birlikte hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan işyerleri, OSGB’ler, işyeri hekimleri ile ilgili  bilgileri almanın yolunun açıldığı, hem de TTB’nin işyeri hekimi çalışma onayı yetkisinin geçerliliğini koruduğu belirtildi. Örgütsel ve hukuksal mücadelenin birleştirilerek bu alandaki kazanımları geri almak için adımlar atılması gerektiği belirtildi.

İSG Katip’teki son mevzuat değişikliği de görüşüldü. Son zamanlardaki mevzuat değişiklikleri hakkında yürütmeden Hürcan Girgin bir rapor hazırlayacak.

Üçüncü gündem olarak illerden gelen temsilciler bölgelerindeki durum ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Yürütme tarafından hazırlanan ve toplantı öncesi illere gönderilen çalışma programı taslağı tartışıldı. Genel olarak kabul gördü. Yapılan bazı eleştiri ve katkılarla yürütmenin son halini vermesi ve odalarla paylaşılması kararlaştırıldı.

Son gündem olarak en geniş anlamda işçi sağlığı ve iş yeri hekimliği alanında yapılması planlanan eğitimler görüşüldü.

Saim Eraslan, Bülent Aslanhan, Celal Emiroğlu ve Arif Müezzinoğlu’ ndan oluşan komisyonun hazırladığı rapor değerlendirildi.

TTB işçi sağlığı ve iş yeri hekimliği eğitimlerinin geçmişten günümüze tarihinin yazılması ve örgütsel bir doküman hazırlanması planlanlandı.

İş yeri hekimliği temel modülünün gerçekleştirilmesi için son iki hukuksal kazanım (Danıştay kararları) ışığında örgütsel mücadelenin sürdürülmesi, eğitimler için hazırlık  yapılması, kısa vadede Bilim Eğitim Kurulları’nın güncellenerek, oluşturulan komisyon ve yürütmeyle toplantı yapılması uygun görüldü. Daha sonra da bir çalıştay yapılması planlandı.

İleri eğitimler için beklemeye gerek olmadığı elimizde hazır bulunan ve hemen uygulayabileceğimiz modüllerle illerde eğitimlere başlanması, diğer modüller için de hazırlık yapılması kararlaştırıldı, görev paylaşımı yapıldı.

İşçi eğitimleri başlığında üç ayrı çalışma yapılması benimsendi.

Sendikalarla iş birliği içinde doğrudan işçilere bilgilendirme eğitimleri düzenlenmesi; iş yeri hekimlerinin yönetmelikler gereği yapmak zorunda oldukları konulardaki eğitimler için standart eğitim setleri hazırlanması ve işçilerin iç eğitimlerinde öncü işçilere yönelik eğitici eğitimleri düzenlenmesi için çalışma yapılması kararlaştırıldı. Celal Emiroğlu ve Levent Koşar bu konuda çalışma yürüterek yürütmeyi bilgilendirecek.

4 Temmuz günü yapılan TTB 66. Büyük Kongresi’nde oy birliği ile alınan karar gereği 2013 Ara Genel Kurulu’nda alınan işyeri hekimliği asgari ücret belirlenme kıstaslarıyla ilgili karar değiştirildi.

“İşyeri Hekimliği asgari ücret tarifesi belirlenme ölçütlerinin saptanması ve tarifenin düzenlenmesi İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu’nun çalışması ve hazırlayacağı raporu dikkate alarak MK tarafından gerçekleştirilir.”

Bu karar gereğince tüm oda ve komisyonlarımızın önümüzdeki altı ay bu konuyu gündem yaparak tartışması, özellikle eskisi gibi tek tip mi ya da gene tehlike sınıflarını dikkate alarak üçlü bir asgari ücret mi saptanması gerektiğiniargümanlarıyla birlikte yürütmeye ve kol toplantısına getirmeleri uygun olacaktır.

 

Önümüzdeki dönem programı için tıklayınız…



Bugün 0 kez görütülendi. Toplam 124 kez görüntülendi

Yorumlara kapalı.