Prof. Dr. İzzettin Barış Hocamızı Kaybettik

24 Eyl 2013

23 Eylül 2013

altTürkiye’de göğüs hastalıkları camiasının ve hekimlik tarihimizin önemli isimlerinden İzzettin Barış Hocamızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Y.İzzettin Barış 1931’de İzmit’te doğdu. İlk ve orta eğitimini aynı şehirde tamamladıktan sonra 1949 yılında Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. Tıp eğitimini 1955’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve uzmanlık eğitimini 1965 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nde tamamladı. Toplam 15 yıl Deniz Kuvvetleri’nde pratisyen ve uzman hekim olarak hizmet ettikten sonra 1969 yılı sonunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Göğüs Hastalıkları Ünitesini kurdu. 1971’de Doçent, 1976 da Profesör oldu. 1982 yılına kadar Hacettepe’de Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptı. 1982-1986 arasında Suudi Arabistan King Faisal Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalıştı ve orada da Göğüs Hastalıkları Kliniğini kurdu. Hacettepe Üniversitesinde İngilizce Tıp Eğitiminin başlaması üzerine, tekrar Hacettepe Üniversitesi’ne göreve çağırıldı ve emekli olduğu Mart 1998’e kadar Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığını yürüttü.

Türkiye’de ilk kez “asbestoz” ve “biomass” ile ilişkili çevresel akciğer hastalıkları üzerinde araştırmalar  yaptı. Dünyada ilk kez, Kapadokya yöresinde asbest’ten daha potent fibrojenik ve karsinojenik bir mineral olan, Fibrous Zeolite’in (Erionite) yaptığı hastalıkları dünyaya tanıttı. Bu çalışmalarıyla yurt içi ve dışında çeşitli kuruluşlardan bir çok ödül aldı. Bunların arasında 1990 Sedat Simavi Vakfı Sağlık Ödülü,  Türk Tabipler Birliği Nusret Fişek Halk Sağlığı ödülü, Dr. Füsun Sayek Tıp Bilim Hizmet Ödülü ve 2008 de London Foundation-AACR Innovator Ödülü sayılabilir. Bugün batıda ayrı bir ihtisas dalı olarak düşünülen Uyku Hastalıkları ile de ilgilenerek, Uykuda Solunum  Durması hastalığının ülkemizden ilk olgu sunumunu yaptı. Ülkemizde sigara konusunda ulusal bazda ilk organize mücadeleyi başlatan kişilerdendi. Ülkemizin bir çok şehrinde bu konuda halka açık konferanslar verdi.  Özellikle halk eğitimi ve araştırmaları hedefleyen ‘’Türkiye Akciğer Hastalıkları Vakfını’’ kurdu ve başkanlığını yaptı.

Çok sayıda yerli ve yabancı tıp dergisinin editörler kurulunda yer aldı. Birisi İngilizce, diğerleri Türkçe yazılmış 30’u aşkın kitabı vardır. İngilizce olarak yayınlanan ‘’Asbestos and Erionite Related Chest Diseases (1987)’’ isimli kitabı, konusunda uluslar arası kaynak kitaplardandır. Yurt dışında bir çok bilimsel toplantıda çok sayıda konferans veren Prof.Barış’ın araştırmaları ‘’New York Times, Chicago Tribune, Science and Avenir, GEO, Science, New Scientist, Vivre’’ gibi birçok saygın yayın kuruluşunda haber ve röportaj konusu oldu. BBC dahil olmak üzere çeşitli ulusal ve uluslar arası yayın kuruluşları kendisi ile radyo ve televizyon programları yaptı.

Ülkemiz tıp dergilerinde yüzün üstünde, uluslar arası dergilerde ise yetmişe yakın yayını vardır. Görevde bulunduğu dönemde ulusal bazda en çok kaynak gösterilen ilk 10 yazar arasında olup kendi branşında en yüksek atıfa sahipti. Ayrıca yaşam anılarını anlattığı “Kendi Rüzgarıyla, Bu Doktoru Rehin Alalım, Anadolu’nun Bitmeyen Akciğer ve Karın Zarı Kanseri Çilesi’’  gibi kitapları ve tarihi inceleme kitapları bulunmaktadır. Türk Toraks Derneği’nin kurucuları arasında olup, birinci ve ikinci dönem başkanlığını yaptı. İki doktor oğlu ve üç torunu bulunmaktadır.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi

 



Bugün 0 kez görütülendi. Toplam 83 kez görüntülendi

Yorumlara kapalı.