Böyle kamuya hangi şirket ortak olmaz!

12 Nis 2012

Arsa Hazine’den, kira döner sermayeden, yetmedi hizmetleri de verelim, artanı da KDV’den düşelim.

Kamu özel ortaklığı ve Yap-İşlet-Devret ihaleleri için KDV muafiyeti ile Yap-İşlet-Devret ihalelerine Hazine garantisi getiren 6288 Sayılı Yasa Resmi Gazete’nin 4 Nisan 2012 tarihli mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TBMM’deki görüşmelerine Sağlık Bakanı katılmadı. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı ihalelere ilişkin sorular da Ulaştırma Bakanı’na soruldu, doğal olarak yanıt alınamadı. CHP’li Kamer Genç’in Anayasa kuralı gereği vergilere ilişkin düzenlemelerin yasayla yapılması gerektiği, ancak teklifte “istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya Maliye Bakanlığı yetkilidir” hükmü bulunduğu uyarısı dikkate alınmadı.

Bağımsız milletvekili Levent Tüzel’in yasa teklifine ilişkin “Halkın malını, halkın değerlerini, kamu yatırımlarını, hazineyi soyacağız diye açıktan söylenemeyeceği için bu şekilde söylenmektedir” sözleriyle eleştirisi de dikkate alınmadı. CHP’li Özgür Özel’in kamu-özel ortaklığı ihalelerinin ayrıntılarını da anlatarak, “Morgda, gasilhanede ücretini ödeyemediği için yakınını teslim alamayan insanlar olunca Sağlık Bakanı ne yapacak” sorusu da yanıtsız kaldı.

Yasa teklifinde “unutulmuş” eklemeler de Plan Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul görüşmelerinde AKP milletvekillerinin önerileriyle geçti. Bu sayede “yasa maddesi yürürlüğe girmeden önce ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanmış ancak teklif alınmamış” ihaleler de kapsama alındı. Ayrıca ihalesi yapılan işler için de üç aylık başvuru süresi konularak, geriye dönük ihaleler de KDV muafiyetine kavuşturulmuş oldu.

Ve uluslararası kredi kuruluşları istiyor gerekçesiyle çıkarılan mini teşvik yasası, Başbakan’ın tersanelere ilişkin teşvik paketini açıkladığı sırada Tuzla tersanelerinde meydana gelen patlamayla aynı tarihte yürürlüğe girmiş oldu.

 

Bu içeriğin okunma sayısı: 316



Bugün 0 kez görütülendi. Toplam 95 kez görüntülendi

Yorumlara kapalı.