Tabiplerle ilgili odaya bilgi verimesi zorunluluğu

26 Kas 2012

Bilindiği üzere Türk Tabipleri Birliği Yasasının 5. maddesinde hekimlerin birden fazla işyerinde çalışmalarının tabip odasının iznine tabi olduğu hususu düzenlenmiştir. Bu kuralın uygulanabilmesini sağlamak üzere de aynı maddenin son fıkrasında “Gerek tabipler ve gerekse bunları istihdam eden bilumum daire, müessese ve işyerleri, tayin, nakil, işten ayrılma ve sair suretlerle hasıl olan değişiklikleri en geç 15 gün zarfında mahalli tabip odalarına bildirmeye mecburdurlar.” hükmü getirilmiştir.

Bu kural uyarınca, hekimlerin iş durumlarında meydana gelen bütün değişikliklerin bildirilmesi gerekir. Söz konusu bildirimin yapılması hekim ve hekimi istihdam eden işverenin ortak sorumluluğudur. Bir başka anlatımla bunlardan her birinin bildirim yükümlülüğü olmakla birlikte birinin bildirimde bulunması diğerini bildirim yükümlülüğünden kurtarır.

Bildirimin konusu, hekimin işe alınması, işyeri değişikliği, işten ayrılma, çalışma saatlerinin değişikliği gibi bütün iş değişikliklerini kapsamaktadır.

Bildirim yapılmaması, eksik bildirim yapılması ya da gerekli izin alınmaksızın ikinci bir işte çalışılmasının yaptırımı, hekimler bakımından, Türk Tabipleri Birliği Yasasının Ek 1. maddesine göre Onur Kurulu tarafından o yılki en yüksek yıllık üye aidatının beş katı ile on katı; buna rağmen bildirimde bulunmamakta ısrar halinde de o yılki en yüksek yıllık üye aidatının on katı ile yirmi katı arasında değişen para cezasıyla cezalandırılmaktır.

Bildirim yükümlülüğünün hekimi çalıştıranlar tarafından ihlal edilmesi ise Kabahatler Kanunun 32. maddesinde düzenlenen “emre aykırı davranış” kapsamında değerlendirilebilir. Buna göre, “Yetkili makamlar tarafından (…) kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.” (2012 yılı için güncellenmiş ceza miktarı 175 TL’dir)

Anılan süreç sonunda odaya bilgi vermeyen ya da gerçeğe aykırı bildirimde bulunan hekimler hakkında disiplin soruşturması yapılması, işverenler bakımından ise Oda Başkanı tarafından Kabahatler Kanundaki yaptırımın uygulanması gerekecektir.

Gerekli işlemlerin titizlikle takibi ile sonuçlarından tarafımıza da düzenli olarak bilgi verilmesini bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

 

Saygılarımızla,

Dr. Bayazıt İlhan

TTB Merkez Konseyi

Genel Sekreteri

 

 



Bugün 0 kez görütülendi. Toplam 84 kez görüntülendi

Yorumlara kapalı.